Sıkça Sorulan Sorular
Lazer epilasyonda tüylerden tek seansta kurtulmak mümkün değildir. Kılların hepsi uygulama anında aynı büyüme (anagen) evresine sahip olmadığı için sadece o evredeki tüyler etkilenecektir. İstirahat (katogen) ve gerileme (telogen) evrelerindeki kıl kökleri etkilenmez. Bunlar için ek lazer epilasyon seanslarının uygulanması gerekir. Kılların renklerinde ve büyüme evrelerinde olan değişikliklerden ötürü lazer epilasyon seansı sayısı kişiye göre hatta aynı kişide vücudun farklı bölgelerine göre değişiklik gösterir. Ortalama 6-8 seansta %85 oranında başarı elde edilir.
Lazer epilasyonun kanıtlanmış herhangi bir yan etkisi yoktur. Uygulama yaptıran kişilerin cilt tiplerine bağlı olarak hafif kızarıklık, ciltte kuruluk oluşabilir. Bu etkiler kalıcı olmamakla birlikte düzenli nemlendirici ve güneş koruyucu kullanıldığı takdirde birkaç gün içerisinde geçecek etkilerdir. Kıl kökleri ısının etkisi ile tahribata uğratıldığı için kızarıklık olması da beklenen muhtemel sonuçlardandır. Söylenildiğinin aksine kanser, kısırlık gibi hastalıklara kesinlikle sebebiyet vermez.
Normal standartlarda 16 yaş üzerinde olan kadın erkek herkese istisnai durumlar dışında epilasyon yapılabilir. Fakat epilepsi hastalarına, kalp pili olanlara, kontrol altına alınamayan şeker hastalarına, kronik deri hastalığı olanlara, lokal deri lezyonlarına, gebelere epilasyon uygulanmaz. Epilasyon yaptıracak bayanlarda 2 yıl düzenli regl dönemi geçirmiş olması da verimli epilasyon yapılmasını sağlar.
Göz çevresi ve saç derisi dışında her bölgeye uygulanabilir. Fakat cilt üzerinde ben ya da dövme var ise o bölgelere uygulama yapılmaz.
Lazer epilasyon için en ideal adaylar açık renkli cilt ve koyu renk kıl yapısına sahip olanlardır. Lazer epilasyon cihazları ‘nın teknolojisinin gelişmesiyle birlikte, koyu cilt rengine sahip kişilerde de etkili sonuçlar alınabilmektedir.
Lazer epilasyonun gebelikte sakıncalı olduğuna dair henüz kanıtlanmış klinik bir çalışma bulunmamaktadır. Bu sebeple doktorunuza danışmanız en uygun olanıdır.
Lazerle epilasyon işlemi sırasında radyasyon veya kimyasal maddeye maruz kalınmaz. Lazer ciltte röntgen gibi kalıntı bırakmaz. Kanserojen etkisi yoktur.
Uygulama sonrası kıllar, 5 ile 10 gün içerisinde deri yüzeyinde belirir. Ancak bu kılların çoğunun kökleri tahrip olmuştur ve kısa süre içinde kendiliğinden dökülürler.
4-8 seans sonrasında tüylerde cilt ve kıl yapısına göre %70-90 oranında azalma olur. Lazerli epilasyon sonrası görülen tüylerdeki azalma ve yok olma durumu çoğunlukla kalıcıdır. Bazı kişilerde yıllar geçtikten sonra bir miktar nüks olabilmektedir. Bu durumun önceden kestirilmesi mümkün değildir ve işlem kalitesi ile ilgisi yoktur.
Solaryuma girildikten sonra işlem yapılması önerilmez. Solaryumla bronzlaşmış cilde lazer epilasyon yapılabilmesi için cilt renginin açılması beklenmelidir.
Lazer uygulamasından sonra 2 hafta süreyle güneşe maruz kalınmamalı ve solaryum’a girilmemelidir. Zorunlu olarak güneşe maruz kalınacaksa özellikle yüz bölgesi için mutlaka yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanılmalıdır.
Tam koruma sağlayan, yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanılarak yaz aylarında da rahatlıkla yapılabilir. Cildin bronz olmaması önemlidir. Özellikle yüz bölgesinin ilk bir kaç gün direk güneşe maruz kalması önlenmelidir.
Doğru uygulandığı takdirde hiçbir iz bırakmaz. Lazerli epilasyon uygulaması sonrası ciltte hafif kızarıklık ve kabarma görülmesi beklenen bir durumdur. Normalde uygulamadan bir kaç saat sonra bu kızarıklıklar ortadan kalkar. Ancak aşırı hassas ciltlerde veya aşırı doz verilen ciltlerde kızarıklık 1-2 günlük tedavi ile iz kalmadan düzelir. Cilt yenileyici kremler kullanılması önerilir.
İşlem sonrası kişinin güneşlenmesi veya solaryuma girmesi, kalıtımsal pigmentasyon problemi bulunması gibi özel durumlarda ciltte açık veya koyu renklenmeler görülebilir. Genel olarak bu vakalar geçicidir ve zaman içerisinde geride hiçbir iz bırakmadan kaybolur.
Evet. Lazer ışınlarının cilt üzerinde görünmeyen kılların da köklerine ulaşması ve tahrip etmesi dolayısıyla lazer epilasyon batık kılların tedavisinde en etkili yöntemdir.